Gå videre til innhold
 Vill etterspørsel etter kongelige samlerobjekter

Pressemelding -

Vill etterspørsel etter kongelige samlerobjekter

Samlere gikk mann av huse for å sikre seg samlerobjekter fra kroningen av kong Charles i Storbritannia. Mai og juni byr på flere viktige merkedager som frigjøringsdagen, nasjonaldagen, unionsoppløsningen og disse historiske milepælene viser at samlergleden spirer hos nordmenn.

Økt interesse

Så mange som hver femte nordmann over 40 år oppgir at de er aktive samlere, viser en undersøkelse fra 2021*, og det kan Samlerhuset skrive under på denne våren. Kroningen av kong Charles i Storbritannia var den første på over 70 år, og mange ville sikre seg et minne fra begivenheten. I tillegg har viktige merkedager som frigjøringsdagen, 17.mai og unions¬oppløsningen bidratt til at etterspørsel etter samlerobjekter opplever et oppsving.

Gründer og styreleder i Samlerhuset, Ole Bjørn Fausa, er selv en ivrig samler og syns det er gøy at mange deler hans interesse for samling og historie.

–Det er tydelig at kongelige begivenheter og historiske merkedager er noe som utløser nordmenns samlerglede, og historieinteressen er slett ikke død, sier han.

Kongefeber

En kroning er en sjelden begivenhet, og flere ting har allerede blitt samlerobjekter fra kong Charles’ store dag - som invitasjonsbrevene som ble sendt til de utvalgte gjestene til kroningsmiddagen. I London rapporterer Samlerhusets søsterselskap at folk har gått mann av huse for å kjøpe alt som finnes av produkter, og også i Norge har Samlerhuset merket svært høy etterspørsel etter produktene.

Nylig kunne Samlerhuset tilby en historisk førsteutgave av Kong Charles III første Sovereign-mynter i sølv. Kun 80 sett av totalopplaget gikk til Norge, og allerede før salgsstart var 30 av dem reservert. For samlere er det ekstra gøy å vite at alle myntene fra denne begivenheten er godkjent av de kongelige selv på Buckingham Palace. Ryktene sier at Kong Charles selv ønsket å få myntene samlet på et brett slik at han kunne ta dem ordentlig i øyesyn.

Over 30 land i det britiske samveldet bytter nå myntene sine, fra de gamle myntene med dronning Elisabeths portrett til kong Charles’. Selv om fysiske penger ikke er like mye brukt i Norge lenger, så er det på ingen måte passé andre steder i verden.

-Kroningen av Kong Charles er en dag som går inn i verdenshistorien, og jeg er ikke overrasket over at nordmenn ønsker å sikre seg et håndfast minne fra denne milepælen. Det er en sjelden utgivelse og folk vært over seg av begeistring for å sikre seg minner fra begivenheten, fortsetter Fausa.

Det er ikke bare kroninger som skaper samlerobjekter, også begivenheter der man ble kvitt sitt kongelige overhode har bidratt med sitt: Den 7. juni var det 118 år siden unionsoppløsningen mellom Norge og Sverige, og året etter unionsoppløsningen kom den første minnemynten som ble utgitt for å gjøre stas på Norges selvstendighet.

*Utført av Norstat på vegne av Samlerhuset

Emner

Kategorier


Om Samlerhuset

Samlerhuset AS ble etablert i 1994, og holder til på Kolbotn utenfor Oslo. Samlerhuset Gruppen er en av Europas største aktører innen samlerobjekter, eier Det norske myntverket på Kongsberg, har virksomhet i 16 land, med rundt 600 ansatte, og omsatte for godt over en milliarder kroner i 2020. Gruppen har virksomhet i Norge, Sverige, Danmark, Finland, Estland, Latvia, Litauen, Polen, Tsjekkia, Storbritannia, Slovakia, Ungarn, Irland, Belgia, og Nederland. Samlerhuset selger i hovedsak tradisjonelle samleobjekter som mynter, medaljer, frimerker, sedler og myntbrev, og tilbyr mynter fra nasjonalbanker og myntverk fra hele verden. Samlerhuset er også største eier av fagmessen World Money Fair, som hvert år samler nasjonalbanker, myntverk, produsenter av mynt-teknologi og edelmetallaktører i Berlin. Morselskapet i Samlerhuset Gruppen, Proof Holding AS, er et 100% norskeid selskap. Samlerhusets formål er å skape samlerglede og å formidle historie gjennom samleobjekter. 

www.samlerhuset.nowww.samlerhuset.com 

Samlerhusetbloggen: www.samlerhuset.blog

Magasinet Mynt & Historie: www.samlerhuset.no/magasin-mynt-historie


Kontakter

Anne Kathrine Brødholt

Anne Kathrine Brødholt

Pressekontakt Communications Manager +4790919945