Gå videre til innhold
Verdens første frimerke utkom i dag  den 6. mai  for 175 år siden

Pressemelding -

Verdens første frimerke utkom i dag den 6. mai for 175 år siden

Verdens første frimerke ”One penny black” utkom i dag, den 6. mai, for 175 år siden. Norske Samlerhuset ble invitert til feiringen av jubileet på de britiske øyer, hvor frimerkene ble funnet opp og tatt i bruk for aller første gang. Portrettet til dronning Victoria dekorerer frimerket.

– Vi er stolte over at verdens første frimerke kom ut nettopp her hos oss, sier sjefen for postverket, Maxine Cannon. Hun har satt sammen en utstilling av frimerkets historie i anledning jubileet.

- Dette er en av verdenshistoriens store oppfinnelser, sier gründeren av Samlerhuset Ole Bjørn Fausa. Det var å regne som en revolusjon den gangen man kom på at det var avsenderen som skulle betale for et brev og ikke mottakeren. Tidligere så kunne man risikere at postbudet måtte gjøre vendereis, og ikke fikk betaling fordi mottakeren ikke ønsket å betale for forsendelsen. Frimerket ble nå en kvittering på at man hadde betalt, og dermed kunne sendes med posten. Dette ble også starten på verdens største hobby. Frimerkesamling.

Den tapetserte veggen
Like etter at frimerket utkom så var det en dame i London som satte inn en annonse i The Times. Hun ville kjøpe konvolutter med frimerke på. Etter sigende så skal damen ha dampet frimerkene av konvoluttene og videre tapetsert en hel vegg med frimerkene. Den dag i dag leter de som skal legge ny tapet etter denne veggen. - Den veggen ville være verdt sin vekt i gull, sier Fausa.

Dronningen ”ruler”
Verdens første frimerke var uten tagger. Man måtte klippe opp frimerkearkene med saks. Perforeringsmaskin som lager tagger, ble først funnet opp på 1850-tallet. Engelske frimerker var de første i verden. Alle nasjoner har utgiverlandets navn på frimerkene, med ett unntak. England. For dem holder det med et portrett av dronningen. - Dette er en fin gest fra resten av verden som takk for oppfinnelsen, smiler Fausa.

Fortsatt mulig å sikre seg verdens første frimerke
Tro det eller ei. Det er fortsatt mulig for samleentusiaster å sikre seg et eksemplar av verdens første frimerke "One penny black". Samlerhuset har faktisk noen eksemplarer av merket tilgjengelig for entusiaster, opplyser Fausa.

Emner

Kategorier


Om «One Penny Black» - verdens første frimerke:

Verdens første frimerke ble utgitt 1. mai 1840, og offisielt tatt i bruk fra 6. mai 1840 i Storbritannia. Motivet var hentet fra et myntrelief med profilen av en ung Dronning Victoria (1819 – 1901, monark fra 1837). Merket var trykt i sort farge, og hadde innskriften «One Penny» nederst. Derav navnet «One Penny Black».  Sir Rowland Hill (1795 – 1879) stod bak utførelsen av verdens første frimerke. Valørene var 1 penny (sort). Den utkom også i 2 pence (blå). Hill hadde i lengre tid studert postsystemet i England og stod bak forslaget om å reformere hele postsystemet i England. Hans undersøkelser viste at utvikling i samfunnet krevde et modernisert postsystem, med både raskere og billigere postgang, tilgjengelig i bruk for for alle, uansett sosial bakgrunn. Han foreslo derfor lik innenlands porto, 1 penny, for brev uansett avstand. Portoen skulle også forhåndsbetales, mot tidligere hvor mottaker betalte. Frimerker ble innført som betalingsdokumentasjon. Øverst på frimerket hadde man innskriften «POSTAGE» som fortalte om den forhåndsbetalte portoen.

 

Om Samlerhuset:

Samlerhuset AS ble etablert i 1994, og holder til på Kolbotn utenfor Oslo. Samlerhuset AS er et datterselskap i Samlerhuset-Gruppen, som ble opprettet i 2001, med hovedkontor i Amsterdam. Samlerhuset-Gruppen omsatte for 135 millioner euro i 2012, og hadde ved utgangen av året 440 ansatte fordelt på 14 land.

Selskapet har kontorer i Norge, Sverige, Danmark, Finland, Estland, Lettland, Latvia, Polen, Tsjekkia, Storbritannia, Slovakia, Irland, Belgia og Kina. Samlerhuset selger i hovedsak tradisjonelle samleobjekter som mynter, medaljer, frimerker, sedler og myntbrev, og tilbyr mynter fra nasjonalbanker og myntverk fra hele verden. Samlerhusets formål er å skape samlerglede.

www.samlerhuset.no

Pressekontakt

Anne Kathrine Brødholt

Pressekontakt Communications Manager +4790919945