Gå videre til innhold
Stolt håndverkstradisjon på Kongsberg: Her blir Nobel-medaljen laget

Pressemelding -

Stolt håndverkstradisjon på Kongsberg: Her blir Nobel-medaljen laget

For Myntverket på Kongsberg er Nobels fredspris et årlig høydepunkt. Siden 1902 har de hatt det ærefulle oppdraget å prege fredsprismedaljen – i rent gull.

Oslo, 1. desember 2014 - I midten av oktober kom bestillingen de ansatte ved Myntverket har ventet på: De skal prege to fredsprismedaljer i rent gull, som skal tildeles fredsprisvinnerne Malala Yousafzai og Kailash Satyarthi. Medaljene overrekkes, tradisjonen tro, den 10. desember i år, i en seremoni i Oslo rådhus.

Medaljen er utformet av Gustav Vigeland i 1902. Dette er den eneste medaljen Vigeland har formgitt.

– Det er med stolthet vi mottar denne bestillingen. Myntverket har preget alle fredsprismedaljer gjennom tidene. I tillegg til den originale medaljen i rent gull får hver vinner også en kopi i forgylt bronse som kan vises frem i offentlige sammenhenger, forteller Jan-Eirik Hansen, myntmester på Kongsberg.

Drømmer om Malala
Det første Myntverket gjør er å sørge for at gullet kommer frem i tide. Så er det en omstendelig prosess som skal sikre at Gustav Vigelands formgivning følges til punkt og prikke. Det eneste som varierer fra år til år er teksten som er inngravert på medaljens side. 

I tillegg til å prege selve fredsprismedaljene lager også Myntverket minnemedaljer for å hedre tidligere fredsprisvinnere. Så langt er 21 fredsprisvinnere hedret på denne måten, blant andre Fridtjof Nansen, Mikhail Gorbatsjov, Theodore Roosevelt, Dalai Lama, Mor Teresa og Nelson Mandela.

– Det er klart at vi følger spent med når fredsprisen annonseres. Ikke bare skal fredsprismedaljen lages hos oss, vi får kanskje også muligheten til å samarbeide med vedkommende på et senere tidspunkt. Nå drømmer vi om å få prege Malalas ansikt på en medalje, sier Hansen.

Disse minnemedaljene er til stor glede for samlere verden over og ikke minst genererer de inntekter til vinnerens sak. Et godt eksempel på dette er Nelson Mandelas mange minnemedaljer, som har gitt Nelson Mandela Foundation flere millioner kroner til fremme av Mandelas sak. Håpet er å få bidra med noe tilsvarende til Malala Yousafzai og Kailash Satyarthis viktige arbeid.

Sikret fortsatt produksjon på norsk jord
For oss samlere er Nobels fredsprismedalje noe helt spesielt. Bare to medaljer er solgt i det åpne markedet gjennom tidene, og siste gikk for hele 6,6 millioner kroner tidligere i år. Det sier seg selv at det er svært få forunt å ha en fredsprismedalje i samlingen. Da er minnemedaljene som hedrer vinnerne et svært godt alternativ, sier Ole Bjørn Fausa, gründer av norske Samlerhuset.

Da Det Norske Myntverket stod i fare for å havne på utenlandske hender i 2003 tok han affære og sikret Samlerhuset 50 prosent av aksjene. Den resterende halvparten tilfalt Finlands statlige myntverk. Gjennom en egen avtale ble det sikret fortsatt drift på Kongsberg.

– Det norske myntverket representerer en over 300 år lang håndverkstradisjon. Derfor synes vi det var viktig å sikre videre produksjon på norsk jord og i historiske omgivelser. At vi i tillegg sikret fortsatt produksjon av Nobels fredsprismedalje ble for oss en stor bonus. Sammen med Myntverket er vi litt ekstra stolte den dagen Nobel-prisen blir annonsert, sier Fausa. 

For mer informasjon, vennligst kontakt:

Jan-Eirik Hansen, myntmester på Kongsberg
Mobil: +47 46 44 44 64
Epost: Jan-Eirik.Hansen@myntverket.no

Ole Bjørn Fausa, gründer Samlerhuset
Mobil: +47 90 85 69 91
Epost: ole.bjorn.fausa@samlerhuset.no

Medalje-fakta:

 • Nobels fredspris ble første gang delt ut i 1901, men selve medaljen var først klar i 1902
 • Henri Dunant og Frédéric Passy var de første vinnerne av Nobels fredspris og fikk utdelt sine medaljer året etter
 • Nobels fredspris er utdelt 95 ganger, og det har til sammen blitt 125 vinnere
 • Noen år har det vært to vinnere, to ganger har tre vinnere delt prisen (i 1994 og 2011)
 • Siden 1901 er det 19 ganger den ikke er blitt utdelt, sist gang i 1972
 • De fleste av medaljene er i god behold, og i trygg forvaring hos vinnere eller etterfølgere
 • Tre medaljer er stjålet og to er fremdeles på avveie
 • o I 2013 ble Arthur Hendersons fredsprismedalje stjålet i England. Medaljen var tildelt den tidligere britiske utenriksministeren i 1934 for hans arbeid for internasjonal våpennedrustning
 • o I 2007 plyndret Hamas-soldater hjemmet til Yasir Arafat og tok blant annet med seg medaljen han mottok i 1994
 • o Samme år ble også den sørafrikanske erkebiskopen Desmond Tutus medalje stjålet fra hans hjem i Cape Town. Den gangen ble fem menn arrestert og dømt for innbruddet, og medaljen kom til rette igjen
 • To medaljer er solgt
 • o I 2014 ble den argentinske utenriksministeren Carlos Saavedra Lamas medalje solgt på auksjon for 6,6 millioner norske kroner
 • o I 1985 solgte auksjonshuset Sotheby’s sir William Randal Cremes medalje fra 1903 for rundt 110 000 kroner
 • I sin opprinnelige utgave var medaljen i 23 karat gull og veide 192 gram
 • I 1980 ble dette endret til 18 karat og 196 gram
 • Diameteren har hele tiden vært den samme, 6,6 cm
 • På forsiden (adversen) finnes et portrett av Alfred Nobel og på reversen en krets av tre menn med innskriften «PRO PACE ET FRATERNITATE GENTIUM» (For fred og brorskap mellom folkene)

Den originale fredsprismedaljen er utstilt på Nobels fredssenter i Oslo

Emner

Kategorier


Om Samlerhuset

Samlerhuset AS ble etablert i 1994, og holder til på Kolbotn utenfor Oslo. Samlerhuset Gruppen er en av Europas største aktører innen samlerobjekter, eier Det norske myntverket på Kongsberg, har virksomhet i 16 land, med rundt 600 ansatte, og omsatte for godt over en milliarder kroner i 2020. Gruppen har virksomhet i Norge, Sverige, Danmark, Finland, Estland, Latvia, Litauen, Polen, Tsjekkia, Storbritannia, Slovakia, Ungarn, Irland, Belgia, og Nederland. Samlerhuset selger i hovedsak tradisjonelle samleobjekter som mynter, medaljer, frimerker, sedler og myntbrev, og tilbyr mynter fra nasjonalbanker og myntverk fra hele verden. Samlerhuset er også største eier av fagmessen World Money Fair, som hvert år samler nasjonalbanker, myntverk, produsenter av mynt-teknologi og edelmetallaktører i Berlin. Morselskapet i Samlerhuset Gruppen, Proof Holding AS, er et 100% norskeid selskap. Samlerhusets formål er å skape samlerglede og å formidle historie gjennom samleobjekter. 

www.samlerhuset.nowww.samlerhuset.com 

Samlerhusetbloggen: www.samlerhuset.blog

Magasinet Mynt & Historie: www.samlerhuset.no/magasin-mynt-historie


Pressekontakt

Anne Kathrine Brødholt

Pressekontakt Communications Manager +4790919945