Gå videre til innhold
Olympiske rubler for OL 2014 vises for første gang i Norge

Pressemelding -

Olympiske rubler for OL 2014 vises for første gang i Norge

7. til 23. februar 2014 går de XXII olympiske vinterleker av stabelen. 98 forskjellige øvelser i 15 vintersportsgrener vil bli avholdt. Den russiske sentralbanken utgir i den anledning en rekke flotte mynter i gull, sølv og kobbernikkel. Mynter er blitt svært populære samleobjekter i Russland. Dermed er salget utenfor landet begrenset til en tredel av det totale opplaget.

Olympisk interesse

Det antas å være langt færre mynter enn interessen tilsier, og det er allerede stor rift om OL-myntene til Sotsji-OL. De første utgavene som ble lagt ut for salg i Russland ble umiddelbart revet bort.

Samlerhuset er offisiell distributør av minnemyntene. 13. mars vises de første av OL-myntene frem på et lukket arrangement i Oslo.

- Det er stor interesse for olympiske effekter i Norge. Særlig knyttet til vinter-OL. Myntene vi nå skal vise frem setter følelser i sving lenge før den olympiske festen starter neste år, sier gründer Ole Bjørn Fausa i Samlerhuset.

OL-mynter tilhører et av myntverdenens største samleområder.

Lang tradisjon

Uvanlig for et vinter-OL er at lekene avholdes i et område med subtropisk klima. Sotsji ligger nær Kaukasus-fjellene der snødekte topper kan ses fra varme badestrender ved Svartehavet. Myntene vil ha motiver som presenterer utøvere i de forskjellige sportsgrenene, i tillegg til en endemisk plante.

Forrige gang Russland arrangerte OL var sommer-OL i Moskva i 1980. Tidendes første olympiske minnemynt fra nyere tid ble utgitt i Finland i 1952 da sommer-OL ble arrangert i Helsinki. Siden den gang har både arrangørland og deltakerland utgitt minnemynter i forbindelse med sommer-OL og vinter-OL.

Ære og berømmelse

De første olympiske myntene ble utgitt i antikkens olympiske leker i Hellas. I år 356 f.Kr. vant kongen Filip II den prestisjetunge ridekonkurransen i OL. Seieren inspirerte kongen til å prege den fantastiske bronsemynten, som viser han i OL-grenen; rytter og hest. Denne bronsemynten anses å være en av verdens første OL-mynter.

OL brakte med seg ære og berømmelse i antikkens Hellas. De moderne olympiske leker er basert på disse gamle idrettslekene, (776 f.Kr.-393 e.Kr.), som ble avholdt hvert fjerde år i Olympia.

Ved spørsmål, vennligst kontakt:
Ole Bjørn Fausa, gründer av Samlerhuset, tlf 908 56 991


Emner

Kategorier


Om Samlerhuset:

Samlerhuset AS ble etablert i 1994, og holder til på Kolbotn utenfor Oslo. Samlerhuset AS er et datterselskap i Samlerhuset-Gruppen, som ble opprettet i 2001, med hovedkontor i Amsterdam. Samlerhuset-Gruppen omsatte for 160,1 millioner EURO i 2010, og hadde ved utgangen av året 413 ansatte fordelt på 14 land.

Selskapet har kontorer i Norge, Sverige, Danmark, Finland, Estland, Latvia, Polen, Tsjekkia, Nederland, Storbritannia, Slovakia, Irland, Belgia og Kina. Samlerhuset selger i hovedsak tradisjonelle samleobjekter som mynter, medaljer, frimerker, sedler og myntbrev, og tilbyr mynter fra nasjonalbanker og myntverk fra hele verden. Samlerhusets formål er å skape samlerglede.

www.samlerhuset.no

Pressekontakt

Anne Kathrine Brødholt

Pressekontakt Communications Manager +4790919945