Gå videre til innhold
​Ny prestisjekontrakt for rettferdig gull: - Et stort skritt for gullgruvearbeiderne, familiene deres og samfunnet de lever i

Pressemelding -

​Ny prestisjekontrakt for rettferdig gull: - Et stort skritt for gullgruvearbeiderne, familiene deres og samfunnet de lever i

Berlin/Oslo, februar 2020 – Nå skal alle gullbelagte samleobjekter Samlerhuset har mulighet til å stille krav til og påvirke være belagt med Fairmined-sertifisert gull. Det kom frem under en offentliggjøring på verdens største myntmesse World Money Fair i Berlin torsdag 30. januar.

Gullbelagte samleobjekter utgjør en vesentlig del av Samlerhusets virksomhet i alle de 16 landene selskapet er representert. Som offisiell distributør for en rekke internasjonale myntverk, og en av Europas største aktører innen samleobjekter, har Samlerhuset stor påvirkningskraft på myntbransjen. Samlerhuset-Gruppen selger samlerobjekter for om lag 1,3 milliarder kr årlig.

Samarbeider om Fairmined

Samarbeidet mellom organisasjonen Alliance for Responsible Mining (ARM) og norskeide Samlerhuset strekker seg tilbake til 2015. Organisasjonen står bak sertifiseringen Fairmined, som sikrer gode arbeidsforhold for verdens mange gruvearbeidere i småskalagruver. Etter at Samlerhuset, sammen med Det Norske Myntverket, tok initiativ ovenfor Nobels fredsinstitutt om å prege den prestisjefylte Nobels fredsprismedaljen i rettferdig gull, ble Det Norske Myntverket verdens første Fairmined-sertifiserte myntverk. Da verdens første mynt i Fairmined-gull ble preget ved Det Statlige Franske Myntverket i Paris, var Samlerhuset en viktig brobygger mellom partene.

Nå vil all gullbelegging skje med rettferdig gull

Nå har fem års samtaler og forhandlinger åpnet nye dører for rettferdig gull: En kontrakt om Fairmined-sertifisering er inngått mellom ARM og britiske D&M Jewellery Finisher. D&M er selskapet hele Samlerhuset-gruppen benytter til å gullbelegge samleobjekter som gullbelagte originalmynter og andre mynter og medaljer. «Det betyr at på alle samleobjekter med gullbelegging der vi kan stille krav til og påvirke produksjonen, vil det bli benyttet rettferdig Fairmined-sertifisert gull», sier grunnlegger og styreleder i Samlerhuset Ole Bjørn Fausa. Fairmined-sertifisert gull har en noe høyere innkjøpspris enn vanlig gull, men er ifølge Fausa en liten pris å betale. «Det er viktig at vi som en av verdens ledende aktører er med å sette premissene for markedet. Dagens samlere setter pris på at gullet garantert kommer fra gruver med gode arbeidsvilkår og forsvarlig utvinning», sier han.

Lanserte nyheten på verdens største myntmesse

Nyheten om det nye samarbeidet ble lansert for offentligheten under verdens største myntmesse World Money Fair i Berlin torsdag 30. januar. Samlerhuset er messens største eier, og inviterte internasjonale kollegaer, myntverk og sentralbanker fra hele verden til en samling der samarbeidet ble kunngjort. Samlerhuset-gruppens konserndirektør Greg Prosser er svært begeistret. «Dette er et stort skritt for Fairmined, alliansen for ansvarlig gullutvinning, miljøet, gullgruvearbeiderne, familiene deres og samfunnet de lever i», sier han.

Emner


Om Samlerhuset

Samlerhuset AS ble etablert i 1994, og holder til på Kolbotn utenfor Oslo. Samlerhuset Gruppen er en av Europas største aktører innen samlerobjekter, eier Det norske myntverket på Kongsberg, har virksomhet i 15 land, med rundt 500 ansatte, og omsatte for godt over en milliarder kroner i 2017. Gruppen har virksomhet i Norge, Sverige, Danmark, Finland, Estland, Latvia, Litauen, Polen, Tsjekkia, Storbritannia, Slovakia, Ungarn, Irland, Belgia, og Nederland. Samlerhuset selger i hovedsak tradisjonelle samleobjekter som mynter, medaljer, frimerker, sedler og myntbrev, og tilbyr mynter fra nasjonalbanker og myntverk fra hele verden. Samlerhuset er også største eier av fagmessen World Money Fair, som hvert år samler nasjonalbanker, myntverk, produsenter av mynt-teknologi og edelmetallaktører i Berlin. Morselskapet i Samlerhuset Gruppen, Proof Holding AS, er et 100% norskeid selskap. Samlerhusets formål er å skape samlergled og å formidle historie.

www.samlerhuset.nowww.samlerhuset.com www.facebook.com/samlerhuset/

Samlerhusetbloggen: www.samlerhuset.blog

Magasinet Mynt & Historie: www.samlerhuset.no/magasin-mynt-historie

Kontakter

Anne Kathrine Brødholt

Anne Kathrine Brødholt

Pressekontakt Communications Manager +4790919945