Gå videre til innhold
Max Manus-statuen avdukes 7.juni

Pressemelding -

Max Manus-statuen avdukes 7.juni

Max Manus-statuen blir avduket av Gunnar Sønsteby på Akershus Festning 7.juni 2011 – på samme dato som unionsoppløsningen i 1905 og kongefamiliens hjemkomst i 1945.

Samlerhuset som sponser Max Manus-statuen er veldig fornøyd med plasseringen som endelig er på plass. Krigshelten vil stå på Gyldenløves Bastion på Akershus festning mellom Fanehallen og Forsvarsmuseet. I dette vakre hjørnet av festningsområdet vil Max Manus-statuen se rett ned på stedet hvor motstandsmannen gjennomførte sin mest vellykkede sabotasjeaksjon som ledet til senkingen av DS Donau.

Etter utsettelsen av den planlagte avdukingen av Max Manus-statuen på Aker Brygge 8.mai har prosjektgruppen som står bak Max Manus-statuen ført dialog med Oslo kommune, Oslo Havn KF og Akershus Kommandantskap om alternativ plassering av Max Manus-statuen. Prosjektgruppen initierte tidlig en dialog med Akershus Kommandantskap, som har hjulpet til med å sikre en riktig plassering av Max Manus-statuen.  Siden minnesmerker på festningsområdet er felles minnesmerker, og ikke markeringer av enkeltpersoner, så er plasseringen av statuen i Gyldenløves Bastion midlertidig. Det er dog ventet at det vil ta flere år før statuen skal flyttes, så det vil bli rikelig anledning til å oppleve Max Manus-statuen på Akershus Festning i årene som kommer.

”Statuen kan i praksis nesten ikke komme nærmere det stedet hvor Max Manus og Roy Nilsen festet den tidsinnstilte minen på DS Donau med denne plasseringen på Gyldenløves Bastion. Vi er svært glad for at Akershus Kommandantskap og Forsvaret har sagt ja til vårt forslag om plassering her”, sier administrerende direktør i Samlerhuset, Svend Aavitsland.

Det er, med bistand fra Oslo Kommune, inngått avtale med Oslo Havn om fremtidig plassering av statuen på Revier kaien ved Vippetangen, når dette området har blitt klargjort i henhold til reguleringsplan. Siden det for tiden pågår anleggsarbeid i forbindelse med ny byutvikling i Bjørvika på området i dag, er alle involverte i prosjektet enige om at den beste løsningen er at Max Manus-statuen står på Akershus Festning i påvente av at området rett nedenfor vil bli ferdig opparbeidet.

”Alle i prosjektgruppen er svært glade for den velvilje som er vist fra Akershus Kommandantskap, Forsvaret, Forsvarsbygg, Oslo kommune og Oslo Havn KF i å finne løsninger som sikrer en optimal historisk og verdig plassering av Max Manus-statuen – både på midlertidig og permanent basis. Datoen vi har valgt for avduking er 7.juni som også er datoen for unionsoppløsningen i 1905 og hjemkomsten til kongefamilien i 1945. For våre samlere, og for Samlerhuset som bedrift, er det flott å få anledning til å bidra i dette prosjektet. Krigshistorien er et veldig viktig samleområde, og det å bevare viktige historiske begivenheter for kommende generasjoner er noe vi i Samlerhuset er veldig opptatt av. Vi ser derfor med glede frem til å avduke statuen 7.juni, og rette fokuset på motstandsmannen Max Manus og hedre han for det enorme motet han viste under 2.verdenskrig”, sier administrerende direktør i Samlerhuset, Svend Aavitsland.

Oslo Forsvarsforening, Unica Art og Samlerhuset inviterer til avdukningen kl 1100, 7 juni.  Foruten Gunnar Kjakan Sønsteby, vil også leder ved Norges Hjemmefrontmuseum: Arnfinn Moland, holde en appell.

Har du spørsmål eller ønsker ytterligere kommentarer, vennligst kontakt:

Ellen Morgenstierne
Informasjonsansvarlig Samlerhuset Norge
T: 988 944 39
M: presse@samlerhuset.no

Emner

Kategorier


Om Samlerhuset:

Samlerhuset Norge AS ble etablert i 1994, og er Norges største formidler av samlerobjekter som mynter, medaljer, frimerker, sedler og myntbrev, og tilbyr mynter fra nasjonalbanker og myntverk fra hele verden.

Samlerhuset sitt formål er å skape samlerglede. Ved å skaffe til veie, utvikle og formidle samlerobjekter som er med på å bevare minner knyttet til viktige historiske begivenheter og personligheter. 

Samlerhuset Norge AS er et datterselskap i den norskeide Samlerhuset-Gruppen, som er verdensledende i sin bransje målt i omsetning., Samlerhuset-Gruppen ble opprettet i 2001, med hovedkontor i Amsterdam. Samlerhuset-Gruppen omsatte for 160,1 millioner EURO i 2010, og hadde ved utgangen av året 413 ansatte fordelt på 15 land.

Selskapet har kontorer i Norge, Sverige, Danmark, Finland, Estland, Latvia, Litauen, Polen, Tsjekkia, Nederland, Storbritannia, Slovakia, Irland, Belgia og Kina.

Samlerhuset i sosiale medier:

 

 

Kontakter

Anne Kathrine Brødholt

Anne Kathrine Brødholt

Pressekontakt Communications Manager +4790919945