Gå videre til innhold
Bysten av Jan Baalsrud endelig avduket. Bysten av Baalsrud ble laget av billedhugger Håkon Anton Fagerås.
Bysten av Jan Baalsrud endelig avduket. Bysten av Baalsrud ble laget av billedhugger Håkon Anton Fagerås.

Pressemelding -

Jan Baalsrud-byste avdekket i går

Jan Baalsrud ble æret med en egen byste på plassen som er oppkalt etter ham i Kolbotn sentrum. Motstandsmannen er mest kjent for å ha kommet seg gjennom klørne til den tyske okkupasjonsmakten og over til Nord-Sverige under svært kalde og farlige forhold. Hans heltemodige flukt er blitt gjenstant for to kjente filmatiseringer, "Ni Liv" (1957) og "Den tolvte mann" (2017). Nå får han også en byste.

Avduket under stille markering 

Bysten er laget av billedhugger Håkon Anton Fagerås, som står bak monumenter/portretter av Roald Amundsen, Fridtjof Nansen, Henrik Ibsen og Barack Obama. Han har også designet motivet på minnemyntene fra 2012 (Kong Harald og dronning Sonja) og 2019 (Gustav Vigeland). Fagerås er en av Norges ledende bildekunstnere.

På grunn av leveransekontrakt ble bysten levert et par dager før den ble avduket klokken 17:00, fredag.

Foran sokkelen er det boret 11 hull til minne om de 11 andre sabotørene og seilerne på M/K Brattholm som omkom enten under skuddvekslingen eller kort tid senere. 

Avdukningen foregikk uten en formell seremoni med bakgrunn i Covid19-epedemien og de nye smittevernreglene. Det er Jan Baalsruds Minnefond som sto for arrangementet.

Viktig å minnes krigen

Jan Baalsrud måtte under flukten amputere ni tær for å hindre koldbrann. Han kom seg til England, der han lærte opp agenter i å greie seg i Norge. Mot slutten av krigen var han agent i Norge. Hans innsats var svært viktig for å hjelpe agenter og å sabotere for tyskerne.

Bysten av Jan Baalrsud vil være en av flere markeringer for falne i krig. Tre minnesmerker skal også oppføres senere: En for falne fra Oppegård, en for deporterte jøder og en for FN-soldat Gorm Bjørnar Hagen. En formell avdukingsseremoni og et Baalsrud-symposium vil bli arrangert på et senere tidspunkt når det er hensiktsmessig med tanke på smittevern.

Andre verdenskrig var full av grusomme fortellinger og tappert heltemot. Nettopp kombinasjonen av minneplaketten for den grusome jødeutryddelsen og bysten av Jan Baalsrud forteller oss om hva som bor i mennesker på vondt og godt. 

Samlerhuset har vært med på å hylle Jan Baalsruds historie gjennom minnemedaljen Jan Baalrsud Mot alle odds. 

Bysten av Kolbotns sannsynligvis mest kjente innbygger er blitt dekket delvis av Oppegård/Nordre Follo kommune og delvis av private midler. Organisasjoner og selskaper som Forsvarsdepartementet, Gunnar Sønstebys minnefond og Samlerhuset Norge har bidret med betydelige beløp for å sikre at bysten ble ferdigstilt. For Samlerhuset har formidling av historie og hedring av norske motstandshelter vært to viktige verdier, og vi ble gledelig med på å sponse bysten i vår hjemkommune.

Emner


Om Samlerhuset

Samlerhuset AS ble etablert i 1994, og holder til på Kolbotn utenfor Oslo. Samlerhuset Gruppen er en av Europas største aktører innen samlerobjekter, eier Det norske myntverket på Kongsberg, har virksomhet i 15 land, med rundt 500 ansatte, og omsatte for godt over en milliarder kroner i 2019. Gruppen har virksomhet i Norge, Sverige, Danmark, Finland, Estland, Latvia, Litauen, Polen, Tsjekkia, Storbritannia, Slovakia, Ungarn, Irland, Belgia, og Nederland. Samlerhuset selger i hovedsak tradisjonelle samleobjekter som mynter, medaljer, frimerker, sedler og myntbrev, og tilbyr mynter fra nasjonalbanker og myntverk fra hele verden. Samlerhuset er også største eier av fagmessen World Money Fair, som hvert år samler nasjonalbanker, myntverk, produsenter av mynt-teknologi og edelmetallaktører i Berlin. Morselskapet i Samlerhuset Gruppen, Proof Holding AS, er et 100% norskeid selskap. Samlerhusets formål er å skape samlergled og å formidle historie.

www.samlerhuset.nowww.samlerhuset.com www.facebook.com/samlerhuset/

Samlerhusetbloggen: www.samlerhuset.blog

Magasinet Mynt & Historie: www.samlerhuset.no/magasin-mynt-historie

Kontakter

Anne Kathrine Brødholt

Anne Kathrine Brødholt

Pressekontakt Communications Manager +4790919945