Gå videre til innhold
Første nordmann på Europeisk sølvmynt

Pressemelding -

Første nordmann på Europeisk sølvmynt

Roald Amundsen var sammen med Fritjof Nansen det frie Norges virkelige nasjonalhelter i årene etter uavhengigheten i 1905. Amundsen vant kappløpet mot Sydpolen over den britiske polarforskeren Robert Scott den 14. desember 1911, og ble første mann noensinne på Sydpolen. Få nordmenn har i nyere tid satt Norge på verdenskartet på samme måte som Roald Amundsen og Fritjof Nansen. 

Regjeringen har besluttet etableringen av Nansen-Amundsenåret 2011 ettersom det i år er 150 år siden Fritjof Nansen ble født og 100 år siden Roald Amundsen nådde Sydpolen som den første. Målet for Nansen-Amundsenåret er å utbre kunnskap om og engasjement rundt Nansen og Amundsens liv og virke, og rollene som nasjonsbyggere og polarhelter skal belyses.

- Roald Amundsens legendariske Sydpolekspedisjon har gjort ham til en internasjonal helt, men overraskelsen var fremdeles stor da Belgias Nasjonalbank annonserte at de vil hedre Amundsen på en ny minnemynt i sølv, sier Svend Aavitsland, administrerende direktør ved Samlerhuset. Bakgrunnen for utgivelsen er Amundsens nære samarbeid med Belgias egen polarhelt Adrien de Gerlache og Belgica-ekspedisjonen i 1896-97. Dermed blir altså, for aller første gang, en nordmann portrettert på en Euro-mynt!

Mynten viser et karakteristisk portrett av Amundsen, det norske flagget, slede og hunder på polpunktet. Men selv om mynten hedrer en av historiens største nordmenn, er landet vårt fjernet fra kartet på myntens bakside. Det er slik Europa fremstilles på de langt fleste myntene i Euro – med en EU-tilpasset utgave av Europa-kartet.

Samlerhuset er distributør av den belgiske minnemynten i sølv som hedrer en av våre største nasjonalhelter noensinne. Opplaget på mynten er begrenset til 15.000, ca. en tredjedel av det som er vanlig for norske minnemynter, og tilbys nå i Samlerhuset sin nettbutikk til introduksjonspris 395 kroner.

Du kan lese mer om mynten på www.samlerhuset.no/47004127

 

Emner

Kategorier


Om Samlerhuset:

Samlerhuset Norge AS ble etablert i 1994, og er Norges største formidler av samlerobjekter som mynter, medaljer, frimerker, sedler og myntbrev, og tilbyr mynter fra nasjonalbanker og myntverk fra hele verden.

Samlerhusets formål er å skape samlerglede. Ved å skaffe til veie, utvikle og formidle samlerobjekter som er med på å bevare minner knyttet til viktige historiske begivenheter og personligheter. 

Samlerhuset Norge AS er et datterselskap i den norskeide Samlerhuset-Gruppen, som er verdensledende i sin bransje målt i omsetning. Samlerhuset-Gruppen ble opprettet i 2001, med hovedkontor i Amsterdam. Samlerhuset-Gruppen omsatte for 160,1 millioner EURO i 2010, og hadde ved utgangen av året 413 ansatte fordelt på 15 land.

Selskapet har kontorer i Norge, Sverige, Danmark, Finland, Estland, Latvia, Litauen, Polen, Tsjekkia, Nederland, Storbritannia, Slovakia, Irland, Belgia og Kina.

Samlerhuset i sosiale medier:

Kontakter

Anne Kathrine Brødholt

Pressekontakt Communications Manager +4790919945