Gå videre til innhold
50-talls - mynt: Det kan være snakk om opp mot flere tonn mynt som denne uken ble funnet i skogen utenfor Kongsberg i Buskerud
50-talls - mynt: Det kan være snakk om opp mot flere tonn mynt som denne uken ble funnet i skogen utenfor Kongsberg i Buskerud

Pressemelding -

Fant flere tonn etterkrigsmynt i skogholt i Buskerud

Kongsberg, 17. oktober 2019 – En turgåer fant denne uken store mengder norske mynter fra 50-tallet delvis nedgravd i et skogholt utenfor Kongsberg. Det er sannsynligvis snakk om opp mot flere tonn. Eksperter fra Det Norske Myntverket og eieren Samlerhuset forsøker nå å få klarhet i hvor myntene kommer fra, og hvordan de havnet der.

Finneren, en kvinne fra området, tok kontakt med Det Norske Myntverket på Kongsberg da hun kom hjem etter turen. Myntene, som bærer tydelig preg av tidens tann, har etter all sannsynlighet ligget på funnstedet siden slutten av 50-tallet, altså nærmere 70 år. Foreløpige undersøkelser viser at kobbermyntene er preget med «H7», kong Haakon VIIs monogram, hvilket betyr at de er utgitt mellom 1946 og Haakons død i 1957.

- Myntene har, etter hva jeg kunne se, valørene ett, to og fem øre. Under krigen ble disse valørene slått i jern, men myntene på funnstedet er i kobber. Nazistene fjernet dessuten kongemonogrammet under krigen, så det faktum at myntene har et slikt monogram indikerer at de er utgitt mellom 1946 og Haakons død i 1957. Noe mer presist er vanskelig å si per nå, sier styreleder i Samlerhuset og Det Norske Myntverket, Ole Bjørn Fausa.

Hvor myntene stammer fra, mener Fausa er vanskelig å si;

- Myntene er åpenbart produsert på Det Norske Myntverket, som den gang var direkte underlagt Finansdepartementet og het Den Kongelige Mynt. Men hvordan de har havnet på funnstedet og hvor de eventuelt har vært innom i mellomtiden, er høyst usikkert. Det kan både være snakk om utbytte fra kriminelle handlinger som eksempelvis ran av pengetransport, eller så kan de også ha kommet direkte fra Myntverket. Uansett er det foreløpig et stort mysterium med hensyn til både hvordan de havnet der de gjorde og hvorfor de ble liggende. Forhåpentligvis vil nærmere undersøkelser kunne gi svaret, sier han.

Vedlegg til pressemeldingen
Bilde av styreleder i Samlerhuset og Det Norske Myntverket, Ole Bjørn Fausa, på funnstedet, sammen med finnerne Hilde Solberg Strømmen og Anne-Lene Solberg.
Bilde av funnstedet.

For mer informasjon

Ole Bjørn Fausa
Styreleder
Samlerhuset og Det Norske Myntverket
Mob. 908 56 991
E-post ole.bjorn.fausa@samlerhuset.no

Eller, for videreformidling av kontakt:

Anne Kathrine Brødholt
Communications Manager
Samlerhuset og Det Norske Myntverket
Mob 909 19 945
e-post akb@samlerhuset.no

Emner

Kategorier


Om Samlerhuset
Samlerhuset AS ble etablert i 1994, og holder til på Kolbotn utenfor Oslo. Samlerhuset-Gruppen er en av Europas største aktører innen samlerobjekter, eier Det norske myntverket på Kongsberg, har virksomhet i 15 land, med rundt 500 ansatte, og omsatte for over en milliard kroner i 2018. Gruppen har virksomhet i Norge, Sverige, Danmark, Finland, Estland, Latvia, Litauen, Polen, Tsjekkia, Storbritannia, Slovakia, Ungarn, Irland, Belgia, og Nederland. Samlerhuset selger i hovedsak tradisjonelle samleobjekter som mynter, medaljer, frimerker, sedler og myntbrev, og tilbyr mynter fra nasjonalbanker og myntverk fra hele verden. Samlerhuset er også største eier av fagmessen World Money Fair, som hvert år samler nasjonalbanker, myntverk, produsenter av mynt-teknologi og edelmetallaktører i Berlin. Samlerhusets formål er å skape samlerglede og å formidle historie.

www.samlerhuset.nowww.samlerhuset.com www.facebook.com/samlerhuset/

Samlerhusetbloggen: www.samlerhuset.blog

Magasinet Mynt & Historie: www.samlerhuset.no/magasin-mynt-historie

Om Det Norske Myntverket AS
Det Norske Myntverket AS ble etablert på Kongsberg i 1686, og er Norges nest eldste produksjonsbedrift. I tillegg til å produsere mynt, har man stor produksjon av medaljer og medaljeserier. Bedriften, som i dag er et moderne myntverk,100% eid av Samlerhuset, har mange søsterbedrifter i Samlerhuset Gruppen. Disse selger og markedsfører mot sluttkunder. Foruten avdelingen på Kolbotn, er det avdelinger i store deler av Europa, som for eksempel UK, Belgia, Polen, Finland, Danmark og en rekke andre land.
For mer informasjon, se www.myntverket.no.

Kontakter

Anne Kathrine Brødholt

Anne Kathrine Brødholt

Pressekontakt Communications Manager +4790919945