Gå videre til innhold
Canada hedrer norsk heltemot fra 9. april 1940

Pressemelding -

Canada hedrer norsk heltemot fra 9. april 1940

Oslo, 09. april 2015 – Det statlige kanadiske myntverket, Royal Canadian Mint, offentliggjør en minnemynt i massivt gull som hedrer og markerer den dramatiske redningsaksjonen for nøyaktig 75 år siden, da Norges banks gullbeholdning i siste liten ble reddet foran nesen på tyskerne og bragt i sikkerhet i Canada under den halsbrekkende «Operation Fish».

Mens tyske soldater marsjerte opp Karl Johan, forlot lastebiler og motstandsfolk Oslo med over 1500 kasser gullbarrer og 39 tønner med sekker fylt av gullmynter fra hvelvet i Norges Bank.

Ifølge grunnlegger av Samlerhuset, Ole Bjørn Fausa, som tok det opprinnelige minnemynt-initiativet overfor det kanadiske myntverket, var det kun to vakter på hver lastebil – flere av dem kun bevæpnet med kniv; - Først ble gullet fraktet til Lillehammer, derifra med tog til Åndalsnes. Deretter med båt videre til Molde, Tromsø, England og til slutt USA og Canada, sier Fausa.

Samlerhuset er en av Europas største aktører på samlerobjekter, og deleier Det Norske Myntverket på Kongsberg. Fausa har en spesiell interesse for andre verdenskrig, og står bak annet bak initiativet til landets første komplette register over norske krigsseilere.

Skulle finansiere motstandskampen og eksilregjeringen
Tyskerne var på sporet av transporten og forsøkte flere ganger å stoppe den ved harde angrep. Totalt var den norske gulltransporten på 49 tonn gull. Store deler av dette gullet ble deponert i Canada under krigen. Med på deler av gulltransporten var også Kongen, prinsen og regjeringen. Gullet bidro blant annet til å finansiere den norske eksilregjeringen i London og motstandskampen.

Samtidig ble også gullbeholdningene i England og Frankrike sikret på samme måte. Hele operasjonen fikk navnet ”Operation Fish” og er den største verditransport i verdens historie;

- Alt det norske gullet kom vel frem, så nær som noen få mynter som var borte etter at en liten kagge med mynter knuste ombord i en fiskebåt. Hundrevis av mennesker hadde til da vært delaktige i transporten, sier Fausa.


Markerer viktige hendelser i landenes felles historie
- Dette er en storartet mynt og en unik del av vår historie som det er vel verdt å minnes, sier den canadiske ambassadør til Norge, Artur Wilczynski. Han mener det samtidig er en vakker og flott markering av det historiske nære og gode vennskapsforholdet mellom Norge og Canada;

- Lanseringen av en slik minnemynt forteller ikke bare historien om det som var. Den manifesterer også i høyeste grad det gode vennskapelige forholdet mellom våre to land slik det er i dag, og den peker fremover mot tiden som kommer, sier han.

Ambassadøren berømmer initiativet fra Samlerhuset og Royal Canadian Mint. – Minnemynter er en flott måte å markere viktige hendelser i vår felles historie på, fastslår han.

- Vi er beæret over å kunne få samarbeide med myntverket i Canada. De er et av de mest profesjonelle myntverk i verden, sier Ole Bjørn Fausa, som legger til at det kun er preget 1500 eksemplarer av gullmynten på verdensbasis.

Benytter norsk-kanadisk symbol
Minnemynten for gulltransporten gjengir lønnebladet som er et av de mest benyttede symbolene i Canada. Men for den som legger merke til detaljer, så vil man kunne se at lønnebladet er todelt. Den ene halvdelen er norsk, mens den andre halvparten er det klassiske canadiske lønnebladet. Lønnebladene er nemlig forskjellige i Norge og Canada.

Symbolikken vitner om det gode samarbeidet og vennskapsforholdet mellom Norge og Canada. Men like spennende for den som er interessert i mynter og historie, så vises også transportruten for den spektakulære gulltransporten. På myntens bakside er det et portrett av dronning Elizabeth II.

Emner

Kategorier


Om Samlerhuset:
Samlerhuset AS ble etablert i 1994, og holder til på Kolbotn utenfor Oslo. Samlerhuset AS er et datterselskap i Samlerhuset-Gruppen, som ble opprettet i 2001, med hovedkontor i Amsterdam. Samlerhuset-Gruppen omsatte for 135 millioner euro i 2012, og hadde ved utgangen av året 440 ansatte fordelt på 14 land.

Selskapet har kontorer i Norge, Sverige, Danmark, Finland, Estland, Lettland, Latvia, Polen, Tsjekkia, Storbritannia, Slovakia, Irland, Belgia og Kina. Samlerhuset selger i hovedsak tradisjonelle samleobjekter som mynter, medaljer, frimerker, sedler og myntbrev, og tilbyr mynter fra nasjonalbanker og myntverk fra hele verden. Samlerhusets formål er å skape samlerglede.

www.samlerhuset.no

Kontakter

Anne Kathrine Brødholt

Anne Kathrine Brødholt

Pressekontakt Communications Manager +4790919945