Gå videre til innhold

Pressemelding -

Cæsar slo politisk mynt med fatale følger

Valgkampen er forbi og behovet for å slå politisk mynt på ulike saker er over, men myntekspertene i Samlerhuset forteller at for enkelte kan valgkamp få fatale følger.

Samlerhuset er Nordens største tilbyder av medaljer, frimerker og andre samleobjekter og levende opptatt av mynthistorie. De forteller at i antikken var det ikke like enkelt å få ut sitt politiske budskap gjennom medier og internett som det er i dag. På den tiden ble derfor mynter brukt til propaganda-og informasjonsspredning. Og da som nå var politikerne kreative i sin valgkamp.

Julius Cæsar brøt valgkampreglene

I begynnelsen av år 44 før Kristus fikk Julius Cæsar preget mynter - denarius - med portrett av seg selv på, og brøt dermed regelen mot å avbilde levende personer på myntene. Dette var et popularitetstriks som falt mange tungt for brystet, men det fungerte. Han ble utpekt til diktator på livstid i februar det året.

Denne livstiden varte bare en knapp måned. Cæsar ble som kjent myrdet utenfor senatet 15. mars samme år.

Nå var det nok ikke Cæsars regelbrytende dinarius som ble hans bane, men den krigshissende politikken. Den finner vi nok ikke parallell til i kommunevalget 2011. Men hvordan ville dagens valgkampmynter sett ut?

Om Samlerhuset:

Samlerhuset Norge AS ble etablert i 1994, og er Norges største formidler av samlerobjekter som mynter, medaljer, frimerker, sedler og myntbrev, og tilbyr mynter fra nasjonalbanker og myntverk fra hele verden.

Samlerhuset sitt formål er å skape samlerglede. Ved å skaffe til veie, utvikle og formidle samlerobjekter som er med på å bevare minner knyttet til viktige historiske begivenheter og personligheter. Samlerhuset i sosiale medier:

Emner

Kategorier


Om Samlerhuset

Samlerhuset AS ble etablert i 1994, og holder til på Kolbotn utenfor Oslo. Samlerhuset Gruppen er en av Europas største aktører innen samlerobjekter, eier Det norske myntverket på Kongsberg, har virksomhet i 16 land, med rundt 600 ansatte, og omsatte for godt over en milliarder kroner i 2020. Gruppen har virksomhet i Norge, Sverige, Danmark, Finland, Estland, Latvia, Litauen, Polen, Tsjekkia, Storbritannia, Slovakia, Ungarn, Irland, Belgia, og Nederland. Samlerhuset selger i hovedsak tradisjonelle samleobjekter som mynter, medaljer, frimerker, sedler og myntbrev, og tilbyr mynter fra nasjonalbanker og myntverk fra hele verden. Samlerhuset er også største eier av fagmessen World Money Fair, som hvert år samler nasjonalbanker, myntverk, produsenter av mynt-teknologi og edelmetallaktører i Berlin. Morselskapet i Samlerhuset Gruppen, Proof Holding AS, er et 100% norskeid selskap. Samlerhusets formål er å skape samlerglede og å formidle historie gjennom samleobjekter. 

www.samlerhuset.nowww.samlerhuset.com 

Samlerhusetbloggen: www.samlerhuset.blog

Magasinet Mynt & Historie: www.samlerhuset.no/magasin-mynt-historie


Pressekontakt

Anne Kathrine Brødholt

Pressekontakt Communications Manager +4790919945