Gå videre til innhold
Verdens dyreste gullmynt kommer til Oslo

Nyhet -

Verdens dyreste gullmynt kommer til Oslo

Verdens dyreste gullmynt, Double Eagle 1933, stilles ut på myntkabinettet ved kulturhistorisk museum i Oslo den 20., 21., og 22. mars. Samlerhuset har lykkes med å få den svært attraktive gullmynten på besøk. Kun én Double Eagle 1933 er omsatt tidligere. Den gikk for 7,6 millioner dollar i 2002.  

- Dette er samlernes ”Mona Lisa”, og vi venter at økonomi- og historieinteresserte og samlere fra hele landet kommer for å se Double Eagle 1933 live, sier Svend Aavitsland, administrerende direktør i Samlerhuset.

Mynten er en tyvedollars gullmynt, produsert i 1933, midt i den store, globale depresjonen. I et forsøk på å håndtere den økonomiske krisen i USA forbød president Franklin D. Roosevelt det amerikanske folk å eie gull og gullmynter. Alt skulle innleveres til staten for å få penger i omløp. USA ekskluderte seg fra gullstandarden, og samtlige av alle myntene fra Double Eagles produksjon, til sammen en halv million mynter, ble smeltet om til gull.

Offisielt ble kun to mynter bevart, men det har senere vist seg at et tyvetalls mynter ble unndratt og solgt. Secret Service har i mer enn 60 år jaktet på disse myntene. I dag er det bevart kun 13 mynter som vi vet om, av et opplag på 450.000. Kun én mynt er i private hender (lovlig); resten tilhører den amerikanske stat.

Til daglig er mynten som utstilles i Oslo utstilt ved Smithsonian’s National Museum of American History, i Washington DC, som er et av verdens største og viktigste museer. Det er første gang Smithsonian’s har sendt objekter fra sin numismatiske samling på reise i Europa.

- Vi har jobbet svært målrettet for å få Double Eagle til Norge. Sikkerhetsopplegget er enormt, sier Aavitsland.

Emner

Kontakter

Anne Kathrine Brødholt

Anne Kathrine Brødholt

Pressekontakt Communications Manager +4790919945