Gå videre til innhold
Kon-Tiki får sin egen offisielle mynt

Nyhet -

Kon-Tiki får sin egen offisielle mynt

Det er Kon-Tiki feber i Norge før kinopremieren på storfilmen som har fått mye blest forut for kinopremieren 24. august. Kon-Tiki mynten er utgitt av Syd-Georgia, et britisk territorium nær Antarktis. Øyriket har sterke bånd til Norge og norsk sjøfart.

De spesielle minne-myntene er laget i ulike varianter i gull og sølv og kan kjøpes gjennom Kon-Tiki-museet og Samlerhuset.

- Kon-Tiki er levende historie. Vi tror publikum vil like mynten godt ettersom den spiller på en svært engasjerende historie som både omfatter vitenskap, forskning, eventyrlyst, drømmer, berømmelse og kjærlighet, sier markedsdirektør Halfdan Tangen ved Kon-Tiki museet.

Britisk pund
Begge myntsidene har omskriften 65th anniversary of the Kon-Tiki expedition 1947-2012. Den ene myntsiden viser Kon-Tiki-flåten under seilas mens den andre prydes av en polynesisk maske. Deler av ruten med Kon-Tiki-flåten markert to steder, en ekvatorlinje, en bølgelinje og ferdens utgangs- og endepunkter.

Den 28. april 1947 dro Thor Heyerdahl og hans mannskap på fem, Knut M. Haugland, Herman Waitzinger, Torstein Raaby, Erik Hesselberg og Bengt Danielsson, ut på sin ferd over Stillehavet på balsaflåten Kon-Tiki. Etter 101 døgn over åpent hav endte de opp på Stillehavsøya Raroia, et bevis på at folk i Sør-Amerika kunne ha nådd øyene i Stillehavet ved hjelp av enkle farkoster.

South Georgia er i dag befolket av forskere, og har aldri hatt en permanent befolkning. Øyområdet har sterk tilknytning til norsk hvalfangsthistorie, og har for eksempel en egen bukt oppkalt etter Larvik, Thor Heyerdahls fødeby.

- Kon-Tiki feberen herjer. Filmen er et fantastisk initiativ fordi den lar en bredere målgruppe for innblikk i viktig historie og norsk stolthet som de kanskje ikke kjente så godt til tidligere, sier Svend Aavitsland, adm. dir i Samlerhuset.
 

Emner

Pressekontakt

Anne Kathrine Brødholt

Pressekontakt Communications Manager +4790919945